White noise
Sommige ouders zweren erbij terwijl andere er nog nooit van gehoord hebben. White noise kan jouw kindje helpen om beter te slapen. Hoe dan? Lees even mee!
Wat is white noise?
White noise betekent letterlijk ‘witte ruis’. Het geluid zou lijken op het geluid baby’s horen in de baarmoeder. Voor ons klinkt het (verschrikkelijk, mijn persoonlijke mening ;-)) zoals vroeger de tv die op het sneeuwbeeld stond of voor de wat jongere ouders zoals het geluid van een föhn of stofzuiger.
Het bestaat uit hoge, lage en alle andere soorten geluiden die er bestaan. Doordat het zoveel verschillende geluiden door elkaar zijn registreren je hersenen dit als een monotoon geluid.
Hoe werkt White noise?
Je hersenen registreren zowel overdag als ’s nachts een heleboel geluiden. Vooral in de nacht wanneer je wilt slapen zijn omgevingsgeluiden heel vervelend. Deze geluiden kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt of doorslaapt. We zijn ons er over het algemeen niet van bewust, maar na een slaapcyclus van zo’n 3 uur worden we even ‘wakker’. Meestal dus niet bewust en draaien we ons om en slapen we verder, maar soms wel bewust en lukt het niet altijd om door te slapen.
Door het monotone geluid van white noise worden andere geluiden uit de omgeving deels weg gefilterd en minder duidelijk waargenomen door je hersenen.
Waarom white noise om je baby te laten slapen?
In je buik was het nooit rustig, je maag borrelt, je bloed stroomt, gedempte geluiden van buitenaf komen binnen. Wanneer je baby geboren wordt is de overgang naar een stille slaapkamer hierdoor voor veel baby’s groot. White noise zou voor baby’s een herkenbaar geluid zijn vanuit de baarmoeder. Het geluid stelt je baby dus gerust wanneer hij in zijn bedje ligt.
Na al die tijd in mama’s buik te hebben gezeten, is alleen slapen op een stille kamer dus een enorme overgang. Veel baby’s worden onrustig wanneer ze mama of papa niet bij zich hebben. Automatisch gaan ouders vaak ‘wat rommelen’ in de buurt van de babykamer zodat hun kindje weet dat ze in de buurt zijn. Helaas is het niet altijd mogelijk om in de buurt te blijven. White noise kun je altijd aanzetten en kan ervoor zorgen dat je baby zich minder alleen voelt.
Naast dat White noise kalmerend werkt haalt het ook geluiden vanuit de omgeving weg. Wanneer je, na veel moeite gedaan te hebben om je kindje te laten slapen, beneden de deurbel hoort gaan of je oudste met veel herrie de trap op komt stormen wil je niet dat je kindje direct weer wakker schrikt. White noise zorgt ervoor dat deze geluiden gedempt worden en dus veel minder sterk de babykamer binnen komen.
Soorten White noise
Vaak maken ouders van nature al gebruik van geluiden die lijken op white noise. Baby’s reageren vaak goed op het geluid van de stofzuiger, föhn, een ventilator etc. Wanneer ouders dit doorhebben gaan ze vaak bewust deze apparaten gebruiken wanneer hun kindje moet slapen. In het begin is dit ideaal, je wil alleen niet iedere keer dit moeten doen om je kindje te laten slapen.
Veel ouders maken gebruik van een app met het white noise geluid. Het nadeel hiervan is dat je een apparaat welke hier niet voor bestemd is heel lang aan moet laten staan naast het bedje van je baby. Vaak maken deze apps te veel of geen constant geluid.
Er is tegenwoordig een ruime keuze aan white noise apparaten die je veilig tijdens het slapen aan kunt laten staan. Voordeel is ook dat het geluid goed geregeld kan worden.
Hoe luid mag het geluid van een white noise apparaat zijn?
Om je een idee te geven, het geluid in de baarmoeder is ongeveer 90 decibel. Dit is best luid als je het vergelijkt met apparaten die eenzelfde monotoon geluid produceren:
– Een airco in de auto die op volle toeren draait is 70 decibel.
– Een vaatwasser gemiddeld 65 decibel.
– Een stofzuiger 65 decibel.
Wil je dus proberen de geluiden in de baarmoeder na te bootsen, mag je het white noise apparaat dus best luid zetten. Zet het apparaat niet direct naast het bedje, maar op afstand van je kindje. Het apparaat mag aan blijven staan zolang je kindje slaapt.
Afbouwen van white noise?
Wat we natuurlijk niet willen is je kindje een slaapgewoonte aanleren waar je kindje of jijzelf uiteindelijk last van heeft. Leert je kindje in slaap vallen door te wiegen levert dat op de lange termijn een probleem op. Niet alleen omdat je kindje praktisch gezien te zwaar wordt om te wiegen, maar ook omdat er een moment komt waarop je kindje niet meer in slaap gewiegd wil worden.
White noise kan uiteindelijk ook zo’n slaapgewoonte worden. Het voordeel hiervan is dat je het ook weer vrij makkelijk af kan bouwen en je kindje dus kan leren om ook zonder het geluid in slaap te vallen en doorslapen.
Wanneer je kindje wat ouder is en goed doorslaapt kun je in 1 á 2 weken het gebruik van white noise afbouwen. Heel simpel iedere 1-2 dagen/nachten zet je het volume van het apparaat wat lager totdat je uiteindelijk het apparaat volledig uit kan laten.
White noise is geen wondermiddel. Kindjes die niet geboren worden met de vaardigheid om zelfstandig in slaap te kunnen vallen en/of doorslapen zullen ook vaak met white noise moeite hebben met slapen. Is je kindje nog geen 6 maanden, lees dan deze blog Help je baby jonger dan 6 maanden slapen
Kom je er na 6 maanden nog steeds niet uit, slaapcoaching is de manier om je kindje te leren (door)slapen!
Aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor KinderSlaapCoaches (nbksc)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!