Wanneer heeft je kindje een slaapprobleem?
Wanneer heeft je baby of kind een slaapprobleem? Wanneer jij of je kleintje er last van hebben. Ga je gebukt onder het slaapgebrek of verstoort het slaapgebrek de ontwikkeling van je kindje, dan is het raadzaam na te gaan waar de problemen vandaan komen. Kom je er zelf niet uit, slaapcoaching werkt!
Je kindje valt niet (alleen) in slaap
Zelfstandig in slaap vallen moeten baby’s leren. De meeste baby’s leren dit uit zichzelf, sommige baby’s hebben hier hulp bij nodig. Er zijn verschillende manieren om je kindje te leren slapen. De eerste 6 maanden help je je kindje al door in de buurt te zijn en niet (te lang) te laten huilen. Dit geeft een veilig gevoel wat nodig is om in slaap te kunnen vallen. Om überhaupt in slaap te kunnen vallen is het belangrijk dat je kindje niet oververmoeid is. Daarnaast is het belangrijk dat er geen medische redenen zijn waardoor je kindje moeite heeft met slapen.
Huilen in de slaap
Mogelijk zit je kindje in de overgang van een lichte naar een diepe slaap. Wacht even af, zolang hij niet wakker wordt hoef je niets te doen. Waarschijnlijk stopt het huilen vanzelf wanneer je kindje in de diepe slaap terecht komt.
Omgekeerd dag en nacht ritme
Baby’s worden geboren met een omgekeerd dag en nacht ritme. Hierdoor slapen ze in het begin overdag vaak meer dan ‘s nachts. Rond 6 weken zal het dag en nacht ritme om gaan draaien, de interne klok ofwel het bioritme ontstaat dan.
Wil je de natuurlijke klok helpen ontwikkelen? Creëer een duidelijk onderscheid tussen dag en nacht. ’s Ochtends direct de ramen open en daglicht naar binnen en ’s avonds slapen op een zo donker mogelijke kamer. Ga overdag lekker naar buiten met je kindje.
Je kindje slaat zichzelf wakker
‘Maaiende’ armpjes, veel baby’s hebben hier last van. Om te voorkomen dat je kindje zich wakker slaat kun je hem inbakeren. Zorg dat je je goed laat informeren over inbakeren. Inbakeren kan tot ongeveer 4-5 maanden, rond deze periode gaat je kindje zich meestal omrollen en is inbakeren niet veilig meer.
Niet doorslapen
Hoe fijn ook, de meeste baby’s slapen pas rond de 6 maanden door. Om door te kunnen slapen helpt het wanneer je kindje zelfstandig in slaap kan vallen. Dus geen paniek er is hier bij je baby of kind is zeker geen sprake van een slaapprobleem.
Niet of kort slapen overdag
Net als een bioritme moet je kindje ook een slaapritme overdag ontwikkelen. Baby’s slapen de eerste 3 maanden vaak veel en kort, hazenslaapjes. Vanaf 3 maanden komt er mogelijk een ritme in de slaapjes overdag. Om een ritme in de slaapjes te krijgen helpt het om een vast slaap en waak patroon aan te houden. Hierbij kun je een vaste duur aanhouden dat je kindje wakker is. Hoe lang een kindje wakker kan zijn hangt van de leeftijd af en hoe lang hij slaapt. Ook een routine voor het gaan slapen helpt hierbij. Overdag kan deze routine kort zijn.
Bij voorkeur slaapt je kindje in zijn bedje. De eerste weken kan dit nog te veel zijn voor hem, met huilen als gevolg. Zoek dan een andere manier om je kindje te laten slapen en probeer het later nog eens. De eerste maanden is dat je kindje slaapt belangrijker dan waar hij slaapt. Door je baby of kind voldoende te laten slapen voorkom je een slaapprobleem.
Ieder kindje is anders en alleen jij als ouder kent je kindje het aller beste. Gelukkig slapen veel kindjes ‘gewoon’ uit zichzelf goed. Heb jij een kindje dat wel wat meer hulp nodig heeft, twijfel vooral niet aan jezelf! Met de juiste hulp kan ook jouw kindje leren slapen.
Aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor KinderSlaapCoaches NBKSC
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!