Verlatingsangst en eenkennigheid
Als ouder herken je het vast wel, je baby of dreumes die zich huilend aan je vastklampt zodra hij maar denkt dat je ervandoor gaat. Verlatingsangst en eenkennigheid komen heel vaak samen voor. Wees gerust, tot de leeftijd van ongeveer anderhalf jaar is verlatingsangst voor kinderen heel normaal.
Verlatingsangst
Ergens tussen de 6 en 9 maanden ontstaat vaak de fase van verlatingsangst. Deze fase gaan alle kinderen door en hoort bij de ontwikkeling. Gelukkig hebben niet alle kinderen even veel last van verlatingsangst. Wanneer je baby in deze fase komt gaat hij beseffen dat jullie individuen zijn en dat je zomaar weg kan gaan. Als ouder ben je natuurlijk het meest vertrouwd voor je kindje. Ga jij weg is dat, zeker in de fase van verlatingsangst, heel eng voor je baby. Dat je natuurlijk weer terugkomt is voor hem helemaal nog niet logisch.
Eenkennigheid
In dezelfde periode dat je baby last kan hebben van verlatingsangst kan ook het moment starten dat hij eenkennig wordt. Eenkennigheid en verlatingsangst komen vaak samen in de ontwikkeling. Eenkennigheid is het hechten van je baby aan één of twee personen. Ergens tussen de 6 en 18 maanden gaat je baby het verschil zien tussen vertrouwde en onbekende personen. Hij gaat zich beseffen dat de vertrouwde personen, meestal de ouders, weg kunnen gaan en minder vertrouwde personen hiervoor in de plek kunnen komen. Je baby kan hierdoor angstig worden. Ook dit hoort bij de ontwikkeling van je baby.
Symptomen van verlatingsangst en eenkennigheid
Voor je gevoel wordt je baby ineens uit het niets eenkennig of heeft het last van verlatingsangst. Vaak zijn deze fase gekoppeld aan sprongen in de ontwikkeling. Je kindje gaat door een moeilijke periode en heeft je dan extra nodig. Logisch dat hij dan niet wil dat je weggaat.
Ook wanneer kindjes ziek zijn, of wanneer er tandjes doorkomen zie je dat ze aanhankelijker zijn bij jou als ouder. Help je kindje waar nodig in deze fase net iets meer, het gaat vanzelf weer over.
Hoe ga je om met verlatingsangst en eenkennigheid?
1. Verstoppertje spelen
Kiekeboe is niet alleen een heel leuk spelletje om te spelen, het helpt baby’s ook om te beseffen dat wanneer ze iets niet zien het niet per se ook echt weg is. Hetzelfde kun je doen met het verstoppen van speelgoed, knuffels etc. Ook hier leert je kindje dat dingen niet weg zijn als je ze niet ziet.
2. Zorg voor een vertrouwde omgeving
Ga je met je baby naar een nieuwe plek, zorg dat hij ermee vertrouwd is voor je vertrekt. Speel even met hem zodat hij kan wennen aan de ruimte.
Heeft je kindje een lievelingsknuffel neem deze mee. Ook speelgoed of iets wat hij leuk vindt kan helpen om sneller vertrouwd te raken in de nieuwe omgeving.
3. Geef je baby de tijd om te wennen
Geef je baby de tijd om te wennen wanneer een nieuw persoon op hem past. Vraag wanneer het de eerste keer is of deze persoon eerder kan komen zodat je niet direct weg hoeft te gaan.
4. Zorg voor een ‘ritueel’
Dit klinkt wat zwaar, maar wanneer je iedere keer bij het afscheid nemen hetzelfde ritueel aanhoudt is het duidelijk voor je baby. Zorg dat het duidelijk en vooral niet te lang is. Sluip in ieder geval niet stiekem weg wanneer hij even afgeleid is.
5. Maak ook van het thuiskomen iets leuks
Waarschijnlijk doe je dat automatisch al, maar knuffel even met je kindje of speel even met hem wanneer je thuiskomt. Dit zorgt voor de bevestiging dat je gaat, weer terugkomt en dat het leuk is als je er weer bent.
Verlatingsangst en slapen
Als het overdag al een uitdaging is om je baby los te laten dan zal de nacht ook een uitdaging zijn. In de avond/ nacht ligt hij alleen in zijn bedje en mag dan ook nog eens lekker proberen te slapen. Zelfs baby’s die prima slapen kunnen nu moeite hebben met in slaap vallen in de avond of wakker worden in de nacht. Ze hebben de hulp van mama of papa dan ineens meer nodig dan normaal. Troost je baby altijd waar nodig, maar houdt het zo saai en minimaal mogelijk. Op deze manier help je hem wel in slaap vallen en doorslapen, maar voorkom je zoveel mogelijk dat je baby je aanwezigheid zo fijn vindt dat je niet meer wegkomt. Heb je toch een kindje wat na deze periode van eenkennigheid meer hulp vraagt dan gewenst, bouw deze hulp dan stapje voor stapje in een paar dagen weer af.
Dit alles geldt natuurlijk ook voor overdag. Ook dan wordt hij alleen gelaten bij het in slaap vallen.
Meer weten over slapen, bekijk onderstaande blogs eens
Hoeveel uur slaap heeft je kindje ongeveer nodig?
Waarom is slapen zo belangrijk?
Aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor KinderSlaapCoaches (nbksc)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!