Slaapsignalen
Slaapsignalen
Bij de meeste kinderen, hoe klein ze ook zijn, is het duidelijk wanneer ze moe zijn. In de oogjes wrijven, jengelen zijn duidelijke tekenen dat het de hoogste tijd is om naar bed te gaan.
De hoogste tijd, want voor sommige kindjes geldt ook dat ze eigenlijk op het moment van de signalen al in bed hadden moeten liggen. Wanneer je op het moment dat je de signalen ziet nog naar boven moet gaan, slaapzakje aan moet doen etc ben je al snel 5-10 minuten verder en laten die paar minuten nu een wereld van verschil kunnen maken in hoe makkelijk je kindje in slaap valt. Ben je net te laat met het in bed leggen van je kindje kan dat een teken voor het lichaam zijn om juist wakker te blijven, met als gevolg dat je kindje niet zonder weerstand in slaap valt.
Herken je dit? Valt je kindje moeilijk in slaap ondanks dat je hem bij de eerste signalen direct in bed legt? Probeer dan eens te achterhalen of de signalen op vaste tijdstippen komen of dat er misschien een bepaald gedrag voorafgaat aan de slaapsignalen. Op deze manier kun je een ritme creëren waarbij je je kindje in bed legt voordat de slaapsignalen starten.
Werkt dit niet of geeft je kindje helemaal geen signalen, probeer dan te werken met een vaste bedtijd of ga uit van de voor zijn leeftijd passende wakkertijden.
Heb je een slechte slaper thuis die vaker moe is doordat hij slecht slaapt, dan kan het zijn dat de slaapsignalen op de meest bijzondere momenten zichtbaar zijn. Kinderen die last hebben van een slaaptekort geven verschillende en soms ook tegenstrijdige signalen af omdat ze eigenlijk de hele dag moe zijn en willen slapen. Voor deze kindjes is het raadzaam te starten met wakkertijden of vaste bedtijden.
Om je op weg te helpen een heleboel signalen die allemaal tekenen kunnen zijn dat het bedtijd is voor je kindje:
Vermoeidheidssignalen:
- Jengelen
- Zachtjes huilen
- In de ogen wrijven
- Gapen
- Gebalde vuisten
- Oogcontact vermijden
- Naar de oren grijpen
- Op de vingers sabbelen
- Sloom of suf overkomen
Oververmoeidheidssignalen:
- Geïrriteerd zijn
- Dikke oogjes
- Heel druk doen
- Wegdommelen
- Met de armen maaien
- Met de benen trappelen
- Stoppen met huilen als je ze oppakt maar snel opnieuw huilen
Misschien ook interessant:
Hoeveel uur slaap heeft je kindje ongeveer nodig?
Waarom is slapen zo belangrijk?
Aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor KinderSlaapCoaches (nbksc)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!