Slaapregressie bij je baby of kind
Slaapregressie bij je baby of kind
Slaapregressie, wanneer je baby of kind (ineens) slecht slaapt en je gaat zoeken op internet kom je al snel terecht op de term ‘slaapregressie’. Wat is dat nu een slaapregressie, wat doe je eraan en wanneer komen ze voor?
Wat is slaapregressie?
Een slaapregressie bij je baby of kind is een periode van meestal 2-6 weken waarin je kindje ineens slecht(er) slaapt. Natuurlijk zijn er ook kinderen die er slechts een paar dagen of helemaal geen last van hebben. Een slaapregressie kan ook voorkomen bij kinderen die normaal gesproken prima slapen. Overdag wil je kindje ineens niet of nog maar heel kort slapen en ‘s nachts wordt je kindje vaker wakker dan normaal.
In de eerste 2 levensjaren van een kindje zijn er 5 slaapregressies. Een slaapregressie komt voor wanneer je baby of kind door een groei in de ontwikkeling, ook wel bekend als ‘sprongetje’, (omrollen, zitten, lopen, etc.) gaat.
De naam slaapregressie is om deze reden dan ook slecht gekozen. Je kindje slaapt dan wel even minder goed, maar maakt wel enorme vooruitgang in zijn ontwikkeling. Daarnaast slaapt je baby of kindje na de slaapregressie vaak beter. Slaapprogressie zou dus eigenlijk een betere term zijn en klinkt ook een stuk positiever!
Wat te doen tijdens slaapregressie bij je baby of kind?
Niet alle baby’s en kinderen hebben last van slaapregressie, maar baby’s en kinderen die er wel last van hebben vertonen meestal gelijke symptomen:
- Ineens wordt je kindje in de nacht weer wakker
- Bij het wakker worden in de nacht valt je kindje moeilijker of niet meer in slaap
- De slaapjes overdag worden korter en ook hier kan het zijn dat je kindje moeilijker of niet in slaap valt
- De ochtenden beginnen vroeger
- Omgekeerd kunnen de slaapjes overdag ook heel lang zijn
- Je kindje is onrustiger en huileriger dan normaal
- Vaak gaat slaapregressie samen met verlatingsangst
- Je kindje heeft ineens meer of juist minder trek in eten
Herken je enkele of alle symptomen van slaapregressie bij je baby of kind, geen paniek het gaat vanzelf weer over. Ondertussen kun je je kindje natuurlijk wel helpen:
- Ben er voor je kindje door hem te troosten en knuffelen wanneer nodig.
- Houdt zoveel mogelijk alles bij het oude. Dat wil zeggen doe wat je normaal ook doet bij het in bed leggen van je kindje. Extra helpen kan leiden tot nieuwe gewoontes die je achteraf weer af moet leren.
- Zorg dat je het bedtijdritueel juist nu exact hetzelfde doet
- Een donkere kamer helpt altijd om goed te kunnen (door)slapen en nu helemaal omdat je kindje mogelijk wat lichter slaapt.
- Bedenk je altijd dat je kindje er ook niets aan kan doen. Hij doet het niet om je te pesten, maar heeft het zelf ook moeilijk. Helaas uiten baby’s frustratie door te huilen.
Wanneer komen slaapregressies bij je baby of kind voor?
Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, daarom zijn de momenten waarop een slaapregressie voorkomt ook niet exact vast te leggen. De momenten zijn dus gemiddelden waarop de meeste baby’s een bepaalde mijlpaal bereiken.
4 maanden
Dit is meteen over het algemeen de heftigste slaapregressie. In deze periode leren de meeste baby’s omrollen. De slaap ontwikkelt zich in deze periode van babyslaap naar een meer volwassen slaap. Je baby gaat steeds dieper slapen en ’s nachts zal zijn slaapcyclus langer worden waardoor hij straks hopelijk langere stukken aaneen gaat slapen.
8 maanden
Motorisch gezien leren veel baby’s rond deze periode zitten, tijgeren, kruipen, optrekken. Ook voor, tijdens en na het slapen wil je kindje deze vaardigheden oefenen. Vooral wanneer je kindje zichzelf net heeft leren optrekken is het niet vanzelfsprekend dat hij ook weet hoe hij weer moet gaan zitten. Om frustratie te voorkomen kun je hem overdag helpen vaardigheden onder de knie te krijgen. Dit helpt om sneller door een slaapregressie heen te komen.
Bij deze 8 maanden slaapregressie gaat je baby of kind vaak van 3 naar 2 slaapjes.
12 maanden
Rond het eerste levensjaar leren kinderen staan en sommige zelfs al lopen. Alsof dat al niet voldoende is neemt de taalontwikkeling ook een sprong.
18 maanden
Rond deze leeftijd gaan veel kinderen over van 2 naar 1 slaapje. Wanneer je geluk hebt gaat dit redelijk vanzelf. Helaas is het voor veel ouders en kinderen zoeken om weer in een goed ritme te komen. Daarbij speelt in deze fase verlatingsangst een grote rol en is je kindje nog steeds bezig zijn taal te ontwikkelen.
24 maanden
Twee is nee hoor je vaak en dat is niet voor niets. Je kindje leert nu dat hij een eigen wil heeft en zal er alles aan doen om zijn zin te krijgen. Vooral het middagslaapje weigeren kinderen op deze leeftijd vaak. Niet voldoende slaap overdag zorgt ook voor wakker worden in de nacht en dagen die veel te vroeg beginnen.
Zit je midden in een slaapregressie met je baby of kind bedenk dat deze net zo snel als hij is gekomen ook weer zal verdwijnen. Probeer zoveel mogelijk de dagelijkse structuur te behouden en help je kindje waar nodig. Je krijgt er na deze periode een vrolijker en vaardiger kindje voor terug.
Handvatten voor structuur nodig?
Hoe laat je je kind makkelijker en sneller in slaap vallen
Hoeveel slaap heeft je baby of peuter nu eigenlijk nodig?
Aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor KinderSlaapCoaches (nbksc)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!